Haber

Almanya’da göçmen kökenli insanların üçte biri ayrımcılığa uğruyor

Almanya’da yaşayan göçmen kökenli kişilerin yüzde 35’i son 12 ayda sıklıkla veya bazen köken ya da ırkçılık nedeniyle ayrımcılığa uğradığını belirtti.

Bertelsmann Vakfı tarafından görevlendirilen ankete katılanların yüzde 28’i, dini inançları veya dünya görüşleri nedeniyle ayrımcılığa uğradığını söyledi.

Ayrıca ankete katılanların yüzde 13’ü, dilleri veya kültürleri nedeniyle sıklıkla veya bazen ırksal veya antisemitik ayrımcılığa maruz kaldıklarını hissettiklerini söyledi.

2008’den beri artış

2008 yılında yapılan hakemli bir ankette, katılımcıların yüzde 6’sı “yabancı görünümleri” nedeniyle ayrımcılığa uğradığını, yüzde 7’si ise yabancı olarak ayrımcılığa uğradığını belirtti.

Son 15 yılda insanların ayrımcılık konusundaki farkındalığı arttı. Yeni ankette, yanıt verenlerin yüzde 70’i kendilerini yabancı olarak algılayan insanlar için daha fazlasını yapmayı tercih ediyor. 29 yaş altı gençlerin yüzde 76’sı bu konuda bir şeyler yapılması gerektiğini düşünüyor. 2008 anketinde bu oran yüzde 43’tü.

Bertelsmann Vakfı’nın entegrasyon uzmanı Ulrike Wieland, son 15 yılda göçmen kökenlilerin payının artmasının yanı sıra ırkçılık ve ayrımcılığın da sıkça konuşulmaya başlandığını belirtiyor. Wieland, “Almanya’da insanların konuya ilişkin farkındalığı arttı” ifadesini kullanıyor.

Katılımcıların yüzde 56’sı toplumdaki dezavantajlı grupların siyasette eşit muamele görmesini sağlamanın sorumluluğunu görüyor. Resmi daireler ve kamu kurumları yüzde 44 ile ikinci sırada yer alıyor.

Ankete katılanların yüzde 87’si, anaokulları ve okullardaki eğitim çalışmalarını, ayrımcılığa karşı mücadelede devletin görevi olarak görüyor. Katılımcıların yüzde 60’ı şirketlerde çeşitlendirilmiş personel istihdamının artırılmasından yana olduklarını belirtti. Bu oran 2008 anketinde yüzde 51 idi.

Araştırma, Bertelsmann Vakfı adına Sinus Enstitüsü tarafından 2022’de 2.000’den fazla kişiyle yapılan bir ankete dayanmaktadır.

AFP / SSB,ET

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

haberorhaneli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu