İstanbul Sözleşmesi Avrupa’da Yürürlüğe Giriyor
11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzalanmış ve toplam 34 ülke tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir. İstanbul SözleşmesiMart 2021’de ülkemizde kaldırılmıştı. Ülkemizde sözleşmeyle ilgili tartışmalar devam ederken bugün Avrupa Birliği ülkelerinden değerli haberler geldi.
Avrupa Birliği’nin muhafazakar ülkeleri Macaristan ve Slovakya 2011 yılında anlaşmayı imzalamalarına rağmen anlaşmayı onaylayıp yürürlüğe koymadılar. Ama bu değişiyor. Sözleşme, Avrupa Birliği’nin tüm üye ülkelerindegeçerlidir.
İstanbul Sözleşmesi tüm AB ülkelerinde geçerli olacak:
Avrupa Parlamentosu, İstanbul Sözleşmesi’nin Birlik genelinde uygulanmasını resmen kabul etti. Karar 464 kabul, 81 aleyhte oy sonucu alındı. Karar çok büyük bir çoğunlukla kabul edildi.
Yeni kararla şimdi sözleşmeyi kabul etmeyenler Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Letonya, Litvanya ve Slovakyaİstanbul Sözleşmesi’ni yakında yürürlüğe koyacak.
İstanbul Sözleşmesi nedir?
Tam adı Avrupa Kurulu Kadına Yönelik Şiddetin ve Buna Yönelik Çabaların Önlenmesine Dair Sözleşme olan ancak İstanbul’da imzalandığı için ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak anılan sözleşme, kadına yönelik şiddete zemin hazırlıyorbu şiddetin önlenmesi, mağdurların desteklenmesi ve faillerin cezalandırılması için kapsamlı bir çerçeve sunmaktadır.
Bu alanda dünyada bir ilk olan İstanbul Sözleşmesi, Türkiye’nin toplumsal ve ailevi değerleriyle bağdaşmayan eşcinselliği normalleştirmeye çalışan bir kesim tarafından manipüle edilmiştir.Mart 2021’de Türkiye’de yürürlükten kaldırıldı.
Öte yandan, sözleşme LGBT’den veya cinsel yönelimlerden veya cinsiyet kimliğinden açıkça bahsetmiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğini vurgular ve her türlü şiddetle mücadelede “Önleme, Koruma, Kovuşturma ve Destek” politikalarından oluşan dört temel yaklaşımı içerir.
Türkiye, 2011 yılında anlaşmayı imzalayan ilk ülke oldu.