Haber

Yapı kayıt belgelerinin iptal edildiğini elektrikleri kesilince öğrendiler.

DİYARBAKIR’ın Dere İlçesi’nde 2018 yılında İmar Barışı’na başvuran 8 hane, elektrik şirketinden gelen tebligatla aldıkları yapı kayıt belgelerinin iptal edildiğini öğrendi. 10 gün önce elektriği kesilen ve direkleri kaldırılan Çalkakan Küme Konutları’nın sahipleri adına konuşan Avukat Muhammet Can Kocakap, “Köylüler hiçbir şekilde bilgilendirilmiyor ve olaya müdahale etmiyorlar. biter.”

Eğil ilçesi kırsal Dere Mahallesi’nde yaşayan Çalkakan Küme Evleri sakinlerinin 2018 yılında aldıkları yapı kayıt belgelerinin iptali yönündeki iddiaya göre; Köylü olmayan 3 kişi, binaların 31 Aralık 2017 tarihinden sonra ve 6831 sayılı Orman Kanunu’nun emredici hükmü uyarınca yapıldığını belirterek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne başvurdu. 17. madde uyarınca devlet ormanlarının yerleşime açılamayacağını söyledi. Olumsuz yanıt alan AK, SK ve MVK, daha sonra yapı kayıt belgelerinin iptali için Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

‘2017’DEN SONRA YAPILDIĞINA İLİŞKİN SONUÇ BİR BİLGİ YOK’

Diyarbakır Valiliği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü avukatları mahkemede yaptıkları savunmada, davacıların, usul açısından, söz konusu işlemin iptalini talep etmelerinde meşru, kişisel ve güncel bir menfaatlerinin bulunmadığını belirtti. bu nedenle davanın ehliyet ve esas yönünden reddedilmesi gerekir. ; 3194 sayılı Kanunun geçici 16. maddesi uyarınca, uydu incelemesinde binaların 31 Aralık 2017 tarihinden sonra inşa edildiğine dair somut bir veri bulunmadığından, 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen binalar için yapı kayıt belgesi düzenlenebilmektedir. kayıtlara göre binaların söz konusu tarihten önce yapıldığı kabul edilir ve buna göre işlem yapılır. Davanın kurulduğunu, söz konusu taşınmazlar için yapı kayıt belgesi verilmesini engelleyecek bir mevzuatın bulunmadığını, davanın haksız olduğu ve hukuki dayanaktan yoksun olduğu gerekçesiyle reddedilmesi gerektiğini ifade ettiler.

BİNALAR HAZİNE KAYITLI VE ORMAN NİTELİKLİDİR.

Mahkeme ayrıca, “Taşınmazın tamamının Hazine adına kayıtlı olduğu ve orman vasfına sahip olduğu görülmüştür. Söz konusu işlemin tesis edildiği belge kapsamında, herhangi bir soruşturma yapılmadan anlaşılmaktadır. davalı idarenin, söz konusu kaçak yapının inşa edildiği arazinin orman vasfına sahip olup olmadığı yönünde. Bu durumda orman sınırları içerisinde olduğu anlaşılmaktadır.” Kaçak ve ruhsatsız yapı için verilen ‘Yapı Kayıt Belgesi’nde hukuka uygunluk bulunmadığının görülmesi üzerine, Diyarbakır Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 4 Haziran 2021 tarihinde yasaya aykırılık olmadığı sonucuna vararak, Davacıların yapı kayıt belgesinin iptali talebiyle yaptıkları başvurunun reddedilmesinde mevzuata aykırılık söz konusu değildir. Yukarıda açıklanan nedenlerle “söz konusu işlemin iptaline” karar vererek yapı kayıt belgelerini iptal etti. 8 hane, 10 gün önce aldıkları elektrik kesintisi ihbarı ile yapı kayıt belgelerinin iptal edildiğini öğrendi. İhbarın ardından 8 hanenin elektriği kesilirken, şirket yetkilileri mahkeme kararına istinaden harekete geçtiklerini söyledi.

‘HAVA GÖRÜNTÜLERİ RAPORLARIMIZ VAR’

Avukat Muhammet Can Kocakap, “Söz konusu yerde bu aileler 1950 yılından bu yana yaşıyor. Elimizde 1975 ve 1950 tarihli hava raporları var. Köylüler 2018’de yapı kayıt belgesine başvuruyor. Belgelerini alıp paralarını ödüyorlar. 2021 yılında Köylülerden kimsenin haberi olmadan 8 hane için idare mahkemesinde dava açılıyor, önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne başvuruluyor, ardından idare mahkemesinde dava açılıyor. Hukuki menfaati olmayan 3 kişi şikayette bulunarak, yapı kayıt belgesinin iptali talebiyle dava açıyor. “İdare mahkemesinde en önemli konulardan biri de tarafların oluşumudur. Parti oluşumu sağlanmıyor” dedi.

‘DAVA 2022’DE SONUÇLANACAK’

Köylülerin olaydan hiçbir şekilde haberi olmadığını belirten avukat Kocakap, “Köylülerin hiçbirinin bu olaya karışması yok. Muhtarın bilgilendirmediğini düşünüyoruz. Köylülere hiçbir şekilde bilgi verilmiyor ve müdahale edilmiyor” dedi. dava açılır ve dava biter.Sonra bu davanın diğer taraflarından biri de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü olmasına rağmen katılım yoktur.İl Çevre Müdürlüğü’ne sadece Valilik taraftır, Kentleşme ve İklim Değişikliği.Daha sonra valiliğin avukatı bu olayı hiçbir şekilde Bölge İdare Mahkemesi’ne taşımadığı gibi Bölge İdare Mahkemesi’ne de götürmediği için dava kesinleşiyor.Süreç 2018’de başlıyor ve “Devam eder. Haziran 2022’de bitiyor” dedi.

ELEKTRİK KESİNTİSİ HABERİYLE ORTAYA ÇIKTI

Avukat Kocakap, olayın elektrik şirketinin 10 gün önce yaptığı ihbarın ardından ortaya çıktığını belirterek, “Enerji departmanı müvekkillerimize bir hafta önceden ulaşarak elektriğinizin kesileceğini söylüyor. Konuyla ilgili inceleme yaptık. Bunu ve bunun sonucunda olayı öğrendik. Elektrik şirketi de gelip elektriği, elektrik direklerini tamir etti.” “Burada birden fazla unsur var. Bunlardan biri, elektrik şirketinin 2018’den önce, yani yapı kayıt belgesi olmadan önce buraya abone olması. Bu abonelere elektrik enerjisi iletiyordu. Ne değişti ve bu elektrik kesintisi yapıldı. Bina kayıt belgesi “Belgeyi sorarsanız biz aslında bu konuyla ilgili olarak Eğil Asliye Hukuk Mahkemesi’ne ihtiyati tedbir başvurusunda bulunduk” dedi.

ELEKTRİK KESİNCE SU DE GİTTİ

Avukat Kocakap, her türlü hukuki yolu deneyeceklerini belirterek, “Diğer çözmemiz gereken konu da şu; 8 haneli, yaklaşık 60-70 kişilik bir köy, çocuklar da var, hayvanların da yok olma ihtimali çok yüksek. . Elektrikler gidince köyde su da kesinti oluyor.” “Günlerdir bu durumu yaşıyorlar. Eğer gün sayısı daha da artarsa ​​burada çok ciddi bir ihlal olacak. Bununla ilgili her türlü hukuki çabamızı yapacağız. Müvekkillerimiz cezalarını alıncaya kadar hukuki yollardan da çabalarımızı sürdüreceğiz. Bu konuda haklılar istiyorlar” dedi.

‘PARAMIZI VERDİK, VERGİLERİMİZİ DE ÖDEDİK’

1997 yılından bu yana Çalkakan Küme Evleri’nde yaşadığını belirten Veysel Yıldız, şöyle konuştu:

“Güvenlik güçleriyle geldiler elektriğimizi kestiler. Çaresiz durumdayız. Çocuklarımız dünden beri elektriksiz, perişan durumdayız. Burada çok hayvan var, o kadar tarım arazisi ekiyoruz. Bizim de katkımız var. Tarıma. Elektrik sayaçlarını da söktüler. Burada 8 haneyiz. 50 haneyiz. -60 sakinimiz var, hepsi şu anda elektriksiz. Bize ‘Sizin evlerinizi de yıkacağız’ dediler. Devlet bize yapı kayıt belgesi verdi. 2018 yılında verdik. Devlet bize bu imkanı verdi. Paramızı verdik, vergimizi ödedik. Ama “Bizim tek bir sorunumuz var; Şu anda burada evsiziz, devletten yardım istiyoruz.”

derepazari-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu